Projecten

Energetisch-therapeutische tuin - OC Sint Jan de Deo - Handzame

In deze zorgvoorziening en studio’s wonen ongeveer 65 mensen met mentale en fysieke kwetsbaarheid. Biophilix realiseerde een energetische tuin met multi-sensoriële aspecten in nauwe samenwerking met de directie en tuinwerkgroep.

Belangrijke items in dit ontwerp waren: rolstoelvriendelijk, een ruim terras, onderhoudsvriendelijk, een kleine moestuin of pluktuin, en tot slot werden de planten zeer zorgvuldig gekozen. De vraag van de voorziening kwam om de planten te kunnen gebruiken in hun therapeutische activiteiten. De rolstoelschommel werd de kers op de taart van dit project.

Tuinontwerp leefgroep - PZ Sint Amandus - Beernem

Na enkele bezoeken aan de leefgroep en gesprekken met bewoners, leefgroepbegeleiders en directie werd een ontwerpvoorstel uitgewerkt.
Er werd een gevoel van vrijheid gecreëerd in een gesloten omgeving. Daarnaast waren kleurrijke vaste planten en voldoende zitplaatsen belangrijk. Ook een moestuin werd geïntegreerd, waar de bewoners kunnen deelnemen aan activiteiten. Belangrijke items in dit ontwerp waren: rolstoelvriendelijk, een ruim terras, waterelement, onderhoudsvriendelijk, een kleine moestuin of pluktuin, en tot slot werden de planten zeer zorgvuldig gekozen. De vraag van de voorziening kwam om de planten te kunnen gebruiken in hun therapeutische activiteiten.

Energetische tuin met appelhagen - WZC De Waterdam - Roeselare

In de ontwerpfase werden de concrete wensen van de directie en het verzorgingsteam gecombineerd met technische expertise van Biophilix. Het budget werd ook nauw in de gaten gehouden. Een grote verharde parking maakte plaats voor een groene zone. De ontharding zorgt voor een autovrije zone, wat een verademing betekent voor rusthuisbewoners, familie, zorgmedewerkers en buurtbewoners. De tuin biedt een veilige doorsteek voor fietsers en voetgangers van en naar de school.

Voorheen kwamen bewoners niet naar buiten omdat de ruimte veel wind en tocht ving. Vandaar werden er windluwe zitbanken gecreëerd in cortenstaal. Zo hebben de bewoners ook een leuke rustplek buiten. Een terras met waterelement maakt een mooie verbinding tussen de bistro en de tuin. Het terras is afgebakend door appelhagen. Het fruit van de appelhagen wordt in de keuken verwerkt tot lekkere appeltaartjes, appelmoes, snackfruit,…

Door een goede materiaalkeuze en de expertise werd de tuin vooral ingericht voor personen met dementie. Een veilig tuingevoel zorgt ervoor dat deze doelgroep nog intenser kan genieten van het buiten vertoeven.

Ontwerp tuin in de duinen - privé - Koksijde

Op het eerste verdiep werd een zwevend terras gemaakt waardoor een opvallende inkijk in de boomkruin mogelijk is. Gezien de geografische ligging werden vooral kustplanten toegepast die de zeewind goed verdragen.

Ontwerp tuin met zwembad - privé - Kortemark

De vele bloemrijke borders verzachten de ligging van het zwembad op de centrale as van het perceel. De poolhouse met bijhorend terras bieden een leuke zitplek met uitzicht op de tuin en woning.

Ontwerp speelse en mysterieuze tuin - privé - Hooglede

Een zonnig terras en glooiende lijnen zorgen voor speelse en mysterieuze plekjes in de tuin.

Zintuigentuin - Leer- en experimenteercentrum Villa Imagina - Kortrijk

Op een zeer beperkte oppervlakte werd een tuin ontworpen die sterk inspeelt op de zintuigprikkeling. Enkele gerealiseerde voorbeelden zijn de rolstoelvriendelijke moestuintafel, geluidskastjes, geurende planten,… Diverse tuinopstellingen werden in realiteit getest om de effecten op zintuigprikkels te onderzoeken.